Het slot: hoe sluit je een tekst doeltreffend af?

Het slot: hoe sluit je een tekst af?

Zo, de tekst is uit je vingers. Alleen nog even die laatste zinnen en dan is het klaar. Maar hoe schrijf je het slot eigenlijk?

“Groot is de kunst van het starten, maar nog groter is de kunst van het eindigen,” aldus de negentiende-eeuwse auteur Henry Wadsworth Longfellow. 1 Het is inderdaad niet makkelijk om als schrijver een punt te zetten. Je zou zeggen dat het slot net zoveel aandacht krijgt als de inleiding, maar in werkelijkheid zie je het regelmatig achter de tekst aan bungelen in de vorm van een vlugge conclusie. Althans, als er überhaupt sprake is van een afronding. Het slot wordt even vaak volledig achterwege gelaten.

Suggesties voor het slot van je tekst

Dat is een gemiste kans: het slot biedt je als schrijver de gelegenheid een stevige punt achter je tekst te zetten. Hieronder lees je hoe je tot een passende en pakkende afronding komt.

Conclusie

Het slot mag dan aan het eind staan; vaak is het een van de eerste delen die een lezer bekijkt om te achterhalen waar de tekst over gaat. Je wilt dus duidelijk maken welke antwoorden op welke vragen hij in de tekst kan verwachten. Overigens hoeft het geen representatieve samenvatting van de inhoud te bevatten. Het moet vooral de hoofdgedachte van de tekst onderstrepen. Het accent ligt op resultaten, aanbevelingen of conclusies – dus op de informatie waar je de lezer koste wat kost mee naar huis wil sturen.

Afwegingen

Het slot van de tekst bevat geen nieuwe informatie. Die inhoud werk je immers uit in het middenstuk. Toch is het geen herhaling van wat eerder gezegd is. Je mag best een nuancering aanbrengen of een nieuw licht op het onderwerp laten schijnen. Het is ook geschikt om iets te zeggen over hoe deze conclusie zich verhoudt tot andere teksten, de wetenschap of de actualiteit. Op die manier geef je meer betekenis aan de conclusies die je trekt.

Reflecties

Ten slotte is er ruimte voor een korte reflectie op de bevindingen uit de tekst. Je kunt denken aan een vervolgvraag, een toekomstverwachting, een aansporing of een persoonlijke overweging – liefst met de lezer in het achterhoofd: wat betekent deze afsluiting nu precies voor je doelgroep? 2

Geef jij het slot van je tekst doeltreffend vorm?

Hopelijk geeft dit stuk voldoende handvatten om tot de finish van je tekst te komen. Weet je nu precies hoe je moet eindigen, maar twijfel je nog over het begin? Lees dan eens dit stuk over de start van de tekst: de inleiding.

Bronnen

  1. Citaat van Henry Wadsworth Longfellow, schrijver (1807-1882). ↩︎
  2. Tiggeler, Eric. Check je tekst: tips en checklists om snel beter te schrijven. Amsterdam:
    Boom, 2006. ↩︎

Zakelijk leren schrijven?

De Schrijftrainers helpt jou je schrijfvaardigheden te verbeteren. Neem contact op voor een offerte op maat.

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.
×