Bel ons:

Writers block: zes tips om je schrijfblokkade op te heffen

Writers block: zes tips om je schrijfblokkade op te heffen

Je doet talloze pogingen om iets op papier te zetten, maar telkens verwijder je wat je hebt opgeschreven. Herkenbaar? Waarschijnlijk heb je een writers block.

Een writers block houdt in dat je er als schrijver niet in slaagt te schrijven, ondanks dat je over voldoende basiskennis en toewijding beschikt. 1 Deze toestand wordt ook wel een schrijfblokkade genoemd en is te herkennen aan perioden waarin je regelmatig tevergeefs poogt iets op papier te zetten. Hoe hard je ook probeert: je vindt het resultaat maar oppervlakkig, ongeïnspireerd en onzinnig overkomen.

Hoe ontstaat een writers block?

De blokkade kan allerlei oorzaken hebben, zoals stress door tijdsdruk, onzekerheid of een gebrek aan motivatie. Het kan knap vervelend zijn om met zo’n blokkade rond te lopen – en al helemaal als je een deadline moet halen.

Als je een writers block wilt doorbreken moet je eerst analyseren waar de blokkade vandaan komt. Ben je misschien te kritisch op jezelf? Volg je geen efficiënte schrijfmethode? Zit je iets dwars wat niets met het schrijven te maken heeft? Als het je lukt de oorzaak te achterhalen, heb je de eerste stap gezet op weg naar de oplossing.

Zes tips om je writers block te doorbreken

Hoe hardnekkig een writers block ook kan zijn: er bestaan manieren om je blokkade te doorbreken en de creativiteit weer te laten stromen. Hier zijn zes effectieve methoden om je writers block aan te pakken en je schrijfwerk weer op gang te krijgen.

1. Start met freewriting

Freewriting of vrijschrijven is een schrijftechniek waarbij je voor een bepaalde tijd ononderbroken schrijft, zonder je zorgen te maken over spelling, grammatica of structuur. Het doel is om je gedachten en ideeën vrij te laten stromen, zonder zelfkritiek. Dit leidt vaak tot nieuwe inzichten en doorbraken in het schrijfproces. Een ander voordeel is dat je een gedachtestroom op gang brengt, waardoor het even later makkelijker is om de juiste formuleringen te vinden.

2. Begin ergens anders

Als je een legpuzzel maakt hoef je niet per se bij de hoeken of met de rand te beginnen; je kunt ook in het midden beginnen of met een stukje dat er leuk uitziet. Voor schrijven geldt hetzelfde. Als je vastloopt bij de eerste zin, kun je in het midden van je verhaal of zelfs bij het einde beginnen. Waarschijnlijk levert dat allerlei inzichten op, waardoor je ook makkelijker het beginstuk schrijft. Op deze manier voorkom je dat je lang naar een wit scherm blijft turen, wat op zichzelf al een buitengewoon demotiverende bezigheid is.

3. Wissel van omgeving

Als je worstelt met een writers block kan het stimulerend werken om van omgeving te wisselen. Zo haal je jezelf uit je mentale sleur. Je stelt jezelf open voor nieuwe impulsen en ervaart de wereld vanuit een ander perspectief, wat kan leiden tot frisse ideeën en inspiratie. Het kan verstandig zijn een omgeving uit te kiezen waar andere mensen ook aan het werk zijn, zoals de stilteruimte van een openbare bibliotheek. Kun je jezelf juist goed concentreren met drukte om je heen? Ga dan in een koffietentje zitten, liefst één met goede zitplaatsen. Voor je het weet zit je in de schrijfflow die je zoekt.

4. Maak een mindmap

Een mindmap is een effectieve tool tegen schrijfblokkades. Je zet het hoofdthema in het midden en plaatst vertakkingen naar alle gerelateerde gedachten. Zo creëer je een visueel overzicht van je ideeën. Dat helpt je om verbanden te zien en nieuwe gedachten te ontwikkelen, wat cruciaal is om een creatieve blokkade te doorbreken.

Je kunt een mindmap naar eigen inzicht vormgeven. Die vrijheid heeft een stimulerend effect op je creatieve proces. Terwijl je gedachten stromen kun je lijntjes trekken, tekeningen maken en kleuren gebruiken. Zo onttrek je jezelf aan de vernauwende werking van een vastomlijnd schrijfproces volgens een dwingende tekststructuur.

5. Lees iets inspirerends

Als je vastzit in een writers block, kan het helpen om jezelf bloot te stellen aan andermans teksten. Je geeft je eigen creatieve gedachten een stimulans door nieuwe stijlen, frisse ideeën, en andere manieren van denken tot je te nemen. Dat kan je helpen om je eigen schrijfwerk vanuit een ander perspectief te zien, waardoor je nieuwe oplossingen of richtingen kunt vinden.

6. Gebruik een AI-chatbot

We leven in een waanzinnige tijd als het gaat om tekstproductie. Sinds de opkomst van ChatGPT in het najaar van 2022 zijn er honderden AI-chatbots op de markt gebracht die je kunnen helpen met schrijven. Deze generatieve AI-tools hebben allemaal hun eigen functies en toepassingen. Zo richten Jasper en Copy.ai zich specifiek op contentmarketing, terwijl in tools als Perplexity en Google Bard ook een zoekfunctie is ingebouwd.

Zeker in het Nederlandse taalgebied kun je nog niet blind vertrouwen op de kwaliteit die deze chatbots leveren. Het is raadzaam de gegenereerde informatie grondig te cureren en redigeren. Dat wil zeggen dat je de nodige factchecks uitvoert en de output controleert op stijl, grammatica en spelling. Als je bereid bent die moeite te doen, kunnen deze tools je helpen om tot uitstekende resultaten te komen.

Doorbreek jij je writers block?

Een writers block kan ontmoedigend zijn. Met de juiste strategieën en hulpmiddelen kun je zo’n blokkade te overwinnen. Probeer er verschillende uit om te ontdekken welke voor jou het beste werken. Zo vind je de volgende keer de flow snel terug als je schrijfproject vastloopt.

Bronnen

  1. Rose, M. (2006). Writer’s Block: The Cognitive Dimension. Carbondale: Southern Illinois Press. ↩︎

Zakelijk leren schrijven?

De Schrijftrainers helpt jou je schrijfvaardigheden te verbeteren. Neem contact op voor een offerte op maat.

×