Bel ons:

DE ZAKELIJKE SCHRIJVER

Schrijf helder en gestructureerd met deze intensieve cursus.

DRIE TIPS OM JE SCHRIJFSTIJL TE VERBETEREN

Een zakelijke schrijver weet in elke situatie een schriftelijke boodschap helder over te brengen. Dat is moeilijker dan het lijkt: je moet in staat zijn de kern te raken, de boodschap gestructureerd op papier te zetten en de tekst af te stemmen op de doelgroep. Zeker als de werkdruk hoog is, kan het nogal wat energie vergen om teksten van een hoog niveau te schrijven.

De Zakelijke Schrijver: citaat

Hieronder lees je drie tips om je schrijfstijl te verbeteren.

1. BEGIN MET VRIJ SCHRIJVEN

Het kan voorkomen dat je vastloopt, niet de juiste woorden vindt of geen inspiratie hebt. Er bestaat een effectieve methode om zo’n blokkade op te heffen: vrij schrijven, ook wel freewriting genoemd. De opzet is eenvoudig: je zet een wekker op tien minuten, begint te schrijven en haalt je pen niet van het papier of je vingers niet van het toetsenbord. Je let niet op de taal die je gebruikt en je leest de tekst ook niet terug. Het enige doel is om een creatief proces op gang te brengen.

2. VARIEER IN TEKSTGENRES

Een mailtje typen vergt andere vaardigheden dan een adviesrapport schrijven. Als je een schrijfstijl wilt ontwikkelen waarmee je in alle situaties uit de voeten kunt, doe je er goed aan om afwisseling aan te brengen in de teksten die je schrijft. Op die manier leer je bijvoorbeeld variëren in toonzetting en woordkeuze. Dat zorgt ervoor dat je bewuster over teksten gaat nadenken – een cruciale stap in de ontwikkeling van een eigen stijl. 

3. LEES JE EIGEN TEKSTEN TERUG

Het leerzaamste materiaal zijn de teksten die je zelf schrijft. Heb je iets geschreven? Neem een paar dagen later eens de tijd om de tekst te analyseren: welke structuur heb je aangehouden, welke formuleringen heb je gekozen en welke grammaticale keuzes heb je gemaakt? Waarschijnlijk kom je erachter dat je de tekst op allerlei vlakken kunt aanscherpen. Zo leer je niet alleen jezelf als schrijver kennen, maar ontwikkel je ook je redactievaardigheden – en die zijn cruciaal om heldere teksten voort te brengen.

DE ZAKELIJKE SCHRIJVER: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Wil jij je heldere zakelijke teksten leren schrijven? De bovenstaande tips helpen je een eindje op weg. Het vergt echter tijd en moeite om jezelf tot te ontwikkelen als schrijver in een zakelijke context. De Schrijftrainers kan jou en je collega’s daarbij van dienst zijn. Neem telefonisch of per e-mail contact op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

WIJ HELPEN PROFESSIONALS HUN ZAKELIJKE SCHRIJFVAARDIGHEDEN TE VERBETEREN

De Schrijftrainers bestaat om de schriftelijke taalvaardigheid in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Om dat te bereiken helpen we professionals hun zakelijke schrijfvaardigheden te verbeteren. We geven schrijftrainingen, adviseren organisaties over hun taalbeleid en delen kennis over alles wat te maken heeft met schriftelijke taalvaardigheid.

×