Bel ons:

Overtuigingskracht is een machtig wapen. De oude Grieken wisten het al: het maakt niet uit of je gelijk hebt, zolang je maar gelijk krijgt. Dat klinkt wellicht cynisch, maar het is nu eenmaal hoe de wereld werkt. Met onze trainingen helpen we jou je schriftelijke overtuigingskracht te vergroten. Wil je eerst je kennis van de taal verbreden of je schrijftechniek verbeteren? Bekijk dan onze trainingen over taalbeheersing en schrijfvaardigheid.

Of je nu een adviesrapport, een beleidstekst of een vacaturetekst schrijft: vaak wil je niet alleen informatie overbrengen, maar ook een effect bereiken bij je lezer. Je wilt dat het management je advies opvolgt, medewerkers je beleid uitvoeren en geschikte kandidaten besluiten om te solliciteren. Om de lezer te boeien, te overtuigen en aan te sporen tot actie, moet je de boodschap zo aantrekkelijk mogelijk op papier weten te zetten.

OVERTUIGINGSKRACHT ALS WAPEN

Het is moeilijk om overtuigend te schrijven. Hoe goed je de taal ook beheerst en hoe gestructureerd je de informatie ook op papier weet te zetten: de overtuigingskracht van een tekst vergt een andere manier van denken. Je moet redeneren vanuit je lezers: wat spreekt ze aan, welke opvattingen hebben ze en welk effect wil je bij ze realiseren? Ook moet je nadenken over de beelden en associaties die je oproept met je woorden.

De Schriftelijke Storyteller

Breng je teksten tot leven met deze intensieve cursus.

OVERTUIGINGSKRACHT: TRAININGEN OP MAAT

Schrijftrainingen op maat
Wij leveren maatwerk. Hebben jullie een grotere groep? Willen jullie alleen op leesvaardigheid focussen? Of gaan jullie graag de diepte in met zinsontleding? Wij stemmen de cursus af op jullie behoeften, zodat de investering een optimaal resultaat oplevert. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

DRIE GRATIS TIPS OM overtuigend te SCHRIJVEN

Je moet je lezers begrijpen om ze te kunnen overtuigen. Als jij je in hun belevingswereld kunt verplaatsen, is de kans groot dat zij dit omgekeerd ook het geval is. Elke overtuigende tekst begint dus met een doelgroepanalyse. Verder moet je weten waar je de lezers precies van wilt overtuigen en tot welke actie je ze wilt aansporen. Heb je die analyse gemaakt? Dan kun je aan de slag met de daadwerkelijke tekst. Hieronder lees je drie tips die je kunt opvolgen om overtuigend te schrijven.

1. GEBRUIK BEELDENDE TAAL

Show, don’t tell: het is een advies dat elke grote schrijver je kan geven. Je wilt je boodschap uitbeelden in plaats van uitleggen. Dat zorgt er namelijk voor dat de lezer zich niet blindstaart op de taal die je gebruikt, maar voor zich ziet wat je beschrijft. Een manier om dat te bereiken is door beeldend te schrijven. Je kunt bijvoorbeeld metaforen gebruiken of een levendige beschrijving geven van de situatie die je voor ogen hebt.

2. VERTEL EEN PERSOONLIJK VERHAAL

Als je de lezer wilt boeien, moet die zich kunnen identificeren met je tekst. Storytelling kan daarbij van pas komen. Uit onderzoek blijkt dat je met een persoonlijk verhaal niet alleen gevoelens van spanning en empathie kunt opwekken, maar zelfs een emotionele band met de lezer kunt opbouwen. De lezer verplaatst zich in jouw situatie, waardoor je hem of haar mee kunt nemen in jouw belevingswereld. Er is weinig overtuigender dan dat.

3. VERWERK EEN DRIESLAG IN JE KERNBOODSCHAP

Soms wil je niet alleen dat lezers je mening delen of in beweging komen, maar ook dat ze je boodschap onthouden. Dan kan het helpen om je kernboodschap als drieslag te formuleren. Die stijlfiguur wordt al sinds de oudheid met succes toegepast, toen Julius Caesar kwam, zag en overwon. Eeuwen later werkte ze nog steeds, toen de Franse Revolutie zich voltrok rondom het de strijdkreet vrijheid, gelijkheid en broederschap. Je kunt erop vertrouwen dat de drieslag nog altijd een effectieve techniek is om ervoor te zorgen dat jouw boodschap blijft hangen.   

OVERTUIGINGSKRACHT: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Wil jij je overtuigingskracht als schrijver vergroten? De bovenstaande tips komen daarbij van pas. Het vereist echter tijd en oefening om dit soort technieken onder de knie te krijgen. De Schrijftrainers kan je daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

×