- Wij leveren maatwerk
- Vraag een offerte aan
- Wij reageren binnen 24 uur
Bel ons:
Schrijfvaardigheid is een waardevol instrument voor professionals. Met onze trainingen helpen wij je om jezelf te ontwikkelen als schrijver in een zakelijke context. Wil je eerst je kennis van de Nederlandse taal opkrikken? Bekijk onze trainingen over taalbeheersing. Schrijf je al regelmatig, maar wil je het effect van je teksten vergroten? Bekijk onze trainingen over overtuigingskracht.
Helder schrijven is een vak. Het vergt oefening, training en zelfs scholing om jezelf daarin te bekwamen. Als je bereid bent die investering te doen, kun je technieken ontwikkelen om zelfs als middelmatige schrijver je schrijfvaardigheid naar een behoorlijk niveau te tillen.
Je schrijft een zakelijke tekst meestal niet voor jezelf, maar voor de lezer. Je wilt dan ook zo helder mogelijk schrijven, om ervoor te zorgen dat de lezer je boodschap begrijpt, de rode draad kan volgen en zich tot je tekst kan verhouden. Tijdens onze trainingen gaan we in op technieken om in elke situatie heldere teksten te schrijven.
Schrijf helder en gestructureerd met deze intensieve cursus.
Wil jij je boodschap helder op papier krijgen?
Kijk je regelmatig teksten van anderen na?
Om helder te schrijven moet je begrijpen hoe je een schrijfproces vormgeeft. Eerst bereid je de tekst voor, dan ga je schrijven en vervolgens voer je de redactie. Pas tijdens dat laatste stadium komt de uiteindelijke tekst tot stand. Je kunt in die fase de tekst een stuk beter maken, maar geen wonderen verrichten.
Het is van belang om gestructureerd en gefocust te werk te gaan tijdens de voorbereiding en de schrijffase, zodat je tijdens de redactie tot een helder en vlot geschreven resultaat kunt komen. Hieronder lees je drie tips die je tijdens de eerste twee fases toe kunt passen.
Om een heldere tekst te schrijven, is het noodzakelijk dat je weet wat je precies wilt zeggen. Om te achterhalen wat je kwijt wilt, kun je voor jezelf drie vragen beantwoorden: wie zijn je lezers, met welk doel schrijf je de tekst en welke informatie heb je nodig om je punt te maken? Deze vragen helpen je om de kernboodschap te formuleren. Hoe helderder je die voor ogen hebt, des te makkelijker het is om focus aan te brengen in je tekst.
Als je schrijft, breng je een gedachtengang onder woorden. Gedachten dienen zich niet altijd in een logische volgorde aan – en zijn ook niet altijd talig. Vaak maak je gedachtesprongen, denk je in beelden of komt eerst het gevolg en dan pas de oorzaak in je op. Om leesbaar te schrijven, moet je van die gedachten een coherent geheel maken. Dat vergt structuur. Begin met de inleiding, vervolg met de kern en eindig met het slot. Bedenk vervolgens per onderdeel welke informatie daar thuishoort. Dat kun je op meerdere niveaus doen: per hoofdstuk, per paragraaf en zelfs per alinea.
Letters en leestekens, woorden en zinnen, alinea’s en paragrafen: je beschikt over verschillende bouwstenen om je tekst op te bouwen. De sleutel tot een stevig bouwwerk schuilt in de alinea. Die biedt voldoende ruimte om informatie te introduceren, uit te werken en af te ronden. Cluster de informatie dus in deelonderwerpen waarvoor je telkens een aparte alinea reserveert. Zo breng je lijn in je verhaal, wat ervoor zorgt dat de tekst voor de lezer goed te volgen is.
Wil jij je schrijfvaardigheid verbeteren? De bovenstaande tips komen daarbij van pas. Het vereist echter tijd en oefening om dit soort technieken onder de knie te krijgen. De Schrijftrainers kan je daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.