Taalbeheersing is een basisvoorwaarde voor een succesvolle loopbaan. Toch weet lang niet iedere professional in ons taalgebied zich behoorlijk uit te drukken. Met onze trainingen leiden wij je op tot een taalvaardige professional. Heb jij geen problemen met de Nederlandse taal? Bekijk onze trainingen over schrijfvaardigheid en overtuigingskracht.

Lezen en schrijven behoren tot de basisvaardigheden om behoorlijk deel te kunnen nemen aan onze samenleving. Zeker in onze kenniseconomie speelt taal een fundamentele rol. In veel vakgebieden moet je in staat zijn complexe informatie in hoog tempo te verwerken en zelf te produceren, zowel mondeling als schriftelijk. Taalbeheersing is dan ook een groot goed.

TAALBEHEERSING ALS BASIS

Het vereist onderhoud om je taalbeheersing op peil te houden. Als je geen specialist bent kan dit soort kennis snel wegzakken, zeker als het om geschreven taal gaat. Daar komt bij dat het Nederlands zeer uitgebreide spellingsvoorschriften kent, die sinds 1954 bekendstaan als de Leidraad. Dit overzicht van de Nederlandse spelling telt maar liefst achttien hoofdstukken vol regels, uitzonderingen en voorbeelden. Het is dus raadzaam je geheugen eens in de zoveel tijd op te frissen.

De Taalvaardige Professional: coverfoto

Geef je taalbeheersing een impuls met deze intensieve cursus.

Taalbeheersing: training 1

Wil je weten hoe het ook alweer zat met die regels?

Heb je moeite om teksten vlot en kritisch te analyseren?

TAALBEHEERSING: TRAININGEN OP MAAT

Schrijftrainingen op maat
Wij leveren maatwerk. Hebben jullie een grotere groep? Willen jullie alleen op leesvaardigheid focussen? Of gaan jullie graag de diepte in met zinsontleding? Wij stemmen de cursus af op jullie behoeften, zodat de investering een optimaal resultaat oplevert. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

DRIE GRATIS TIPS OM JE kennis OP TE KRIKKEN

Als taal geen deel uitmaakt van je kernactiviteiten, kan het lastig zijn haar de prioriteit te geven die ze verdient. Toch is het niet onmogelijk. Je kunt de taal zowel privé als op de werkvloer een plek geven in je dagelijkse routine. Hieronder lees je drie tips om je taalbeheersing op peil te brengen en te houden.

1. ONDERHOUD JE KENNIS

Hoe groter je kennis en begrip van de taal, des te beter je er als schrijver mee om kunt gaan. Om te voorkomen dat je kennis van spelling en grammatica wegzakt en je actieve woordenschat kleiner wordt, kun je ervoor kiezen die kennis te onderhouden. Kom je een woord tegen dat je niet kent? Zoek het op. Twijfel je of een werkwoord juist is gespeld? Probeer te bedenken welke regel erop van toepassing is. Wil je weten hoe een complexe zin in de krant is opgebouwd? Pak een pen en ontleed de zinsdelen. Het vergt wat discipline, maar als je elke dag even bewust met de taal bezig bent, pluk je daar op de langere termijn de vruchten van.

2. RAADPLEEG DIGITALE BRONNEN

Een effectieve manier om je kennis te onderhouden, is door regelmatig digitale bronnen te raadplegen. Woordenlijst.org is de online versie van het Groene Boekje, met daarin de Nederlandse spellingsvoorschriften en een uitgebreide woordenlijst. Bij taaladvies.net en onzetaal.nl/advies kun je terecht voor een antwoord op talloze veelvoorkomende taalvragen. Heb je moeite met de en het? Op de website welklidwoord.nl vind je vaak het goede antwoord. Voor kennis over de herkomst van woorden is de Etymologiebank een geschikte bron. Die website is opgericht door etymologe Nicolien van der Sijs en gebaseerd op liefst zestig woordenboeken. Ben je geïnteresseerd in grammaticale kennis? Raadpleeg dan eens de e-ANS, de digitale versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst. Daarin wordt de grammatica van de Nederlandse taal tot in detail besproken.

3. GEBRUIK EEN GERENOMMEERD WOORDENBOEK

Online zijn verschillende woordenboeken te vinden. Dat is prettig voor als je snel de betekenis van een woord wilt opzoeken, maar het zijn helaas niet altijd de meest betrouwbare woordenboeken. Als je op zoek bent naar heldere definities voorzien van contextuele en etymologische informatie, zijn de woordenboeken van Van Dale veruit de meest geschikte bron. Die woordenboeken bestaan al ruim 150 jaar en krijgen regelmatig een update. De gratis online editie is niet veel beter dan andere online woordenboeken, maar de betaalde versie bevat enorm veel kennis die je niet gemakkelijk op andere plekken vindt.

SCHRIJFVAARDIGHEID: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Wil jij je taalbeheersing op peil brengen? De bovenstaande tips komen daarbij van pas. Het vereist echter tijd en oefening om dit soort technieken onder de knie te krijgen. De Schrijftrainers kan je daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.