Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met tekst. Dagelijks schrijven we met z’n allen talloze e-mails, notulen, verslagen, en nog veel meer. Dat is geen probleem als je weet hoe je een boodschap helder op papier krijgt. Maar als je moeite hebt om goede teksten te produceren, kan schrijven een frustrerende en tijdrovende bezigheid zijn.

IEDEREEN KAN LEREN SCHRIJVEN

Schrijven is een vak apart. Informatie verzamelen, structureren, hoofd- en bijzaken scheiden, de juiste woorden kiezen, zinnen bouwen, schrijven en schrappen, een rode draad aanbrengen: een goede tekst schrijven kan voelen als een ingewikkelde taak. Het goede nieuws is: iedereen kan leren schrijven.

Doeltreffend schrijven met De Schrijftrainers.
De meeste mensen krijgen na de middelbare school geen schrijfonderwijs meer. Dat is zonde, want schrijven is bij uitstek een vaardigheid die je goed kunt trainen. Het vereist oefening om gestructureerd te denken, een gevoel voor stijl te ontwikkelen en je boodschap onder woorden te brengen.

DE SCHRIJFTRAINERS

De Schrijftrainers helpt jou doeltreffend te schrijven. Wij geloven dat iedereen met de juiste training en voldoende persoonlijke begeleiding duidelijker en effectiever kan leren schrijven. Wij bieden cursussen, workshops en individuele coaching aan om jou te helpen als schrijver een volgende stap te zetten – of je nu wil werken aan je taalbeheersing, schrijfvaardigheid of overtuigingskracht.

BEWUSTER SCHRIJVEN

Onze methode is erop gericht om je bewuster te laten schrijven. We gebruiken materiaal en werkvormen die je daarbij helpen. Je leert bijvoorbeeld denkprocessen te doorlopen die voor of tijdens het schrijven een rol spelen en om schrijfstrategieën te ontwikkelen die bij jouw doel, stijl en werkwijze aansluiten. Iedereen heeft andere begeleiding nodig om goed te leren schrijven. Wij stemmen ons aanbod daarom altijd af op jouw behoeften en leerdoelen.

Good practices

In onze begeleiding vinden we het belangrijk te laten zien hoe je effectief te werk kunt gaan en welke hulpmiddelen je kunt inzetten. Onze benadering gaat uit van wat werkt. We richten ons op de kwaliteiten en goede voorbeelden die al aanwezig zijn, zodat je daar bewust gebruik van kunt maken. We werken standaard met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk, zodat het materiaal goed aansluit op jouw persoonlijke context.

DE TRAINERS

LOES VAN ROOIJ

Ik ben Loes van Rooij. In mijn kleuterjaren keek ik bij mijn grote zus af hoe je moest lezen en schrijven. Er ging een wereld voor me open. Ik verslond de hele bieb en begon verhalen te schrijven. Uiteindelijk studeerde ik Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen (samen met Stephan).

Schrijven en didactiek lopen als een rode draad door mijn leven. Ik heb bijna tien jaar in het onderwijs gewerkt als docent Nederlands en begeleider van docenten. Daarnaast doe ik regelmatig schrijf- en redactiewerk. Ik kan enorm genieten van mooie taal, van een goed verhaal, maar minstens zo leuk vind ik teksten waarin van alles misgaat. Het laat zien hoe veelzijdig en ingewikkeld onze taal eigenlijk is en tegelijk hoeveel kanten je ermee op kan.

Ik lever graag maatwerk, om ervoor te zorgen dat iemand zich vanuit zijn eigen positie en kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Als trainer ben ik zorgvuldig, flexibel en waar het past werk ik met een beetje creativiteit. Iemand die na een sessie zegt met meer plezier of overtuiging te schrijven: daar word ik blij van.

Loes van Rooij

STEPHAN BORGGREVE

Mijn naam is Stephan Borggreve. Ik ben trainer, spreker en schrijver. Tussen 2006 en 2010 heb ik Nederlandse taal en cultuur gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen (samen met Loes). Na mijn studie ben ik ruim tien jaar actief geweest als communicatiedocent in het hoger onderwijs. Vervolgens ben ik voor mezelf begonnen. Ik ben oprichter en eigenaar van School for Professionals, waar ook De Schrijftrainers onderdeel van is.

Er wordt vaak gezegd dat je niet kunt leren schrijven, omdat het een aangeboren talent zou zijn. In mijn ogen is dat een misvatting. Schuilt er in iedereen een nieuwe Hemingway? Zeker niet. Kunnen de meeste mensen technieken toepassen die tot leesbare teksten leiden? Zeker weten. Dat is waarom ik schrijftrainingen geef: om professionals te leren correct, helder en doeltreffend te schrijven.